Verhuur­hypotheek versus vastgoed­financiering

10 mei 2021

Vastgoedfinanciering, verhuurhypotheek, buy-to-let-mortgage, box 3 hypotheek, huurwoningfinanciering enz. enz. enz. De benaming van een financiering voor een verhuurde woning neemt inmiddels vele vormen aan. Bijna elke aanbieder van dit product geeft er een andere naam aan om op die manier ‘uniek’ te zijn, maar eigenlijk betekenen ze allemaal hetzelfde.

Wat is een vastgoedfinanciering?

Bij Nestr hebben we op onze beurt gekozen om het woord ‘hypotheek’ te vermijden omdat dit in onze ogen teveel associatie oproept met de financiering van je eigen woning. Een financiering voor een verhuurde woning is namelijk een heel ander product, niet alleen fiscaal maar ook qua benadering van onder andere betaalbaarheid en risico. Een vastgoedfinanciering is namelijk een zakelijk product en geen consumentenhypotheek. Daar waar een geldverstrekker bij een consumentenhypotheek primair kijkt naar het (arbeids)inkomen en of de gewenste hypotheek wel goed in het huishoudboekje past, kijkend naar de wet- en regelgeving en acceptatiebeleid, kijk je bij een verhuurhypotheek primair naar het object en de huurstroom. Kunnen de te betalen rente en aflossing, die bij de verhuurhypotheek horen, goed betaald worden uit de huurinkomsten?

Consument of zakelijke belegger

Wat verder een groot verschil is tussen een consumentenhypotheek en een verhuurhypotheek, is dat de eerste door een consument wordt aangegaan. De verhuurhypotheek kan op zijn beurt door zowel een consument als een zakelijke belegger worden afgesloten. Er zijn aanbieders die de verhuurhypotheek voor consumenten aanbieden en er zijn aanbieders die verhuurhypotheken aanbieden voor de zakelijke belegger. Nestr hoort bij de laatste groep. Zoals je al kunt lezen, is het best verwarrend. Daarom kiest Nestr heel nadrukkelijk voor de benaming ‘vastgoedfinanciering’ om verdere verwarring te voorkomen. Overigens hoef je bij een zakelijke belegger niet alleen te denken aan iemand die honderden woningen in zijn bezit heeft voor de verhuur. Dit kan ook al iemand zijn die enkele panden in bezit heeft.

Financieel adviseur

Een vastgoedfinanciering is dus eigenlijk best onoverzichtelijk en een complex financieel product. Nestr heeft er daarom voor gekozen een samenwerking aan te gaan met door onszelf geselecteerde financieel adviseurs. Veel van deze adviseurs zijn in het verleden werkzaam geweest bij een geldverstrekker en zijn derhalve goed ingevoerd in de wereld van de financiële dienstverlening. Vaak kunnen ze nog veel meer dan alleen een vastgoedfinanciering voor jou regelen. Veel van hen beschikken over een uitgebreid netwerk van makelaars, taxateurs, notarissen, verhuurbemiddelaars enz., waardoor ze je ook kunnen helpen met het vinden van bijvoorbeeld een geschikte taxateur of notaris. Deze adviseurs zijn op deze website natuurlijk allemaal terug te vinden.

Wij hopen in ieder geval dat als je ergens verhuurhypotheek, buy-to-let-mortgage, box 3 hypotheek of huurwoningfinanciering leest, je dan aan de vastgoedfinanciering van Nestr denkt.

Bekijk andere nieuwsartikelen

Taxatierapport voor een woning

In vastgoed en financieringen hangt veel af van het taxatierapport. Wanneer een woning gefinancierd moet worden wil de vastgoedfinancier een zo realistisch mogelijk beeld van de waarde van een woning om de risico’s te kunnen analyseren en de belegger (koper) die de woning voor zo min mogelijk wil kopen. Anderzijds wil de verkoper dat de waarde zo hoog mogelijk is om zoveel mogelijk rendement te maken. Een delicaat proces dus.

lees verhaal

Duurzaam beleggen loont met de Nestr Verduurzaamfinanciering

Nestr wil op haar beurt kleinschalig ook haar steentje bijdragen aan het verduurzamen van verhuurd vastgoed. Vastgoed dat wordt verduurzaamt levert lagere onderhoudskosten op en als huurders de keuze hebben, zullen ze sneller voor een verduurzaamde woning kiezen, omdat hen dit lagere energiekosten oplevert.

lees verhaal